Wil jij samen met je klas aan de slag om het fietsen rondom school veiliger, beter en leuker te maken? Doe dan mee met de Fietshelden campagne! BYCS organiseert deze Fietshelden campagne, waarin basisschoolkinderen worden uitgedaagd om ideeën te bedenken die fietsen voor kinderen rond de school verbeteren. Elke basisschool in Amsterdam of uit de regio Amsterdam kan meedoen. Meedoen is simpel en eenvoudig. Wat is de Fietshelden campagne precies?


Deze campagne wordt georganiseerd met als doel meer kinderen op een veilige en zelfstandige manier te laten fietsen. Met de campagne wordt bovendien aandacht besteed aan beweging op school. Veel onderzoeken laten zien dat juist beweging voordat school begint kinderen helpt om beter te leren en gezond te blijven. Meer kinderen op de fiets betekent ook een betere bereikbaarheid van scholen.


  • Het leuke aan de Fietshelden campagne is dat je als docent weinig hoeft voor te bereiden om met je klas op een leuke en creatieve manier een les te besteden aan verkeersveiligheid. Je kunt namelijk gratis lesmateriaal downloaden dat zal helpen bij het voorbereiden van de les. Vul in het menu hiernaast je gegevens in en je krijgt het materiaal gratis toegestuurd.

  • BYCS zamelt fiets-ideeën in van kinderen op deelnemende basisscholen. Elk kind kiest zelf of hij/zij wil meedoen.

  • Uit alle inzendingen worden een aantal Fietshelden gekozen, mogelijk ook een van jouw basisschool.

  • Alle Fietshelden worden uitgenodigd voor een designathon, dit is een ideeënwedstrijd waarin de kinderen verder kunnen werken aan hun idee. De winnaar van de designathon mag zichzelf een jaar lang de nieuwe junior fietsburgemeester van Amsterdam noemen.

  • De beste ideeën worden gekoppeld aan stakeholders, waarmee bekeken wordt of de ideeën kunnen worden uitgevoerd.
Wat levert de Fietshelden campagne mijn klas en de school op?


Jij als docent kunt een thema kiezen rondom fietsen op school waarvoor de kinderen oplossingen bedenken. Denk aan fietsparkeren, drukte rond de school bij het begin en einde van de schooldag, lastige kruispunten of onveilige situaties met auto’s. Door mee te doen kun je ervoor zorgen dat de fietsmogelijkheden rondom school worden verbeterd. BYCS zet zich namelijk in om haalbare ideeën tot uitvoering te brengen. Hoe kan ik meedoen?

  • Door één uur in de klas te besteden aan de campagne kunnen de leerlingen al meedoen.

  • Download het lesmateriaal via het formulier op deze pagina, voor vrijdag 16 mei. De campagne sluit op 26 mei 2019.

  • Wij sturen gratis Fietshelden posters en flyers op.

Gastlessen

De Fietshelden campagne biedt enthousiaste scholen de mogelijkheid aan voor een gastles. We komen vertellen over het belang van fietsen en bedenken samen met de kinderen ideeën om het fietsen leuker, veiliger of makkelijker te maken. De gastlessen zijn gratis. Informeer naar de mogelijkheden.

Meer informatie
 over de campagne

Charlie Burnside - Campagnecoördinator - 06 83 94 41 72 - charlie@bycs.org